dinsdag 7 oktober 2008

Apparatuur van de toekomst

Wie een electronicazaak inloopt, zal worden doodgegooid met termen als Full HD en HD-tv. Momenteel loopt Nederland erg achter met beeldkwaliteit, dus zelfs wanneer je deze functies op je nieuwe tv hebt, zul je nog geen duidelijk verschil merken met de huidige beeldkwaliteit. Wie via de kabel kijkt, krijgt 5 keer minder beeldlijnen binnen dan het scherm aan kan. Je maakt dus nooit gebruikt van het optimale beeldvermogen. Er zijn wel andere mogelijkheden om beter beeld te ontvangen.

Digitale televisie

Bij elke kabelmaatschappij kun je tegenwoordig ook digitale tv krijgen. Je schaft een kastje aan - de decoder - die je op je tv aansluit. Door de decoder wordt het beeld gedigitaliseerd. Je krijgt dan bijna 2 keer zoveel beeldlijnen, waardoor het beeld scherper wordt.

HD via de kabel

Net als bij digitale tv moet je ook voor HDTV via de kabel een decoder op je toestel aansluiten. Met dit kastje krijg je 5 keer zoveel beeldlijnen. Nog niet alle kanalen zenden hun programma’s op HD-kwaliteit uit: de gewone zenders blijven op digitale kwaliteit steken. Heb je zenders zoals Sport1 en Film1 dan loont het om een HD-decoder te nemen.

Full-HD

En dan heb je nog Full-HD. Met een televisie die geschikt is voor Full HD kun je, je raadt het al, nog meer beeldlijnen ontvangen. Alleen als je een HD-decoder hebt, kun je het verschil in beeldkwaliteit zien tussen gewoon HD en Full HD.

Nieuwste technologieën: blu-ray en filmen in HD

Er zijn verschillende soorten apparaten die je op je tv kunt aansluiten. Blu-ray mag met recht de opvolger van de DVD worden genoemd. Je hebt echter wel een blu-ray-speler nodig om je blu-ray-schijfjes af te kunnen spelen. Maar je hebt dan wel beeld met HD-kwaliteit!

Heb je een Playstation 3 of staat-ie op je verlanglijstje?

Dan sla je twee vliegen in één klap. In de PS3 zit namelijk een blu-ray-speler. Het is een gemakkelijke en goedkope manier om HD-beeld op je LCD- of plasma-tv te ontvangen. Neem je zelf wel eens de camera ter hand? Dan is een HD-camcorder wellicht iets voor jou. Je filmt dan in zeer hoge kwaliteit en als je het afspeelt op de tv zul je HD-kwaliteit beeld hebbe

Geen opmerkingen: